Islamofobia dhe strukturimi i Rendit të Ri Botëror pas Luftës së Ftohtë (II)

Nga Hatem Bazian Vazhdim i pjesës së parë. Gjatë kësaj periudhe dhe asaj të pas Luftës së Ftohtë, muslimanët dhe Islami kthehen në një kategorinë të re në Shtetet e Bashkuara; në “Tjetrin”, ku përjashtimet dhe format e...

“Nacionalizëm” islamofob

Për shkak të prejardhjes komuniste-ateiste që kanë shumica e pjesëtarëve të elitave intelektuale  e politikës ndër shqiptarë, ato kanë një koncept të fuqishëm monist dhe ateist edhe për kombin. Në këto vite të pluralizmit e...

Pse ushtria amerikane e konsideron hixhabin “terrorizëm pasiv?”

Nga Arun Kundnani Mënyra se si një qeveri kundërpërgjigjet ndaj dhunës dhe terrorit tregon shumë si për natyrën e qeverisë ashtu dhe për natyrën e kundërshtarëve të saj të dhunshëm. Në vitin 1976, zyrtarët e sigurisë...

Diskursi anti-musliman në Europë, justifikim për të miratuar politika anti-demokratike

Nga Julie Pascoet Diskursi publik nëpër Europë i cili i mëshon idesë së muslimanët janë problem, aktualisht po shërben si justifikim për të miratuar politika, ligje dhe praktika që po vënë në rrezik të drejtat...

Vuajtjet e muslimanëve Rohingya mund të kuptohen vetëm duke i parë me sy

Nga Maha Akeel | Ata rrinin të heshtur në kampet e tyre të improvizuara, me shikimin e mbushur me frikë, dëshpërim e pasiguri. Në fillim ngurruan të na flisnin, por pas disa pyetjeve, nisën...

Ibn Tejmije në konteksin historik dhe pse ai nuk është frymëzuesi i ekstremizmit të...

Nga Mohamed Ghilan Megjithëse jetoi shtatë shekuj më parë, Ibn Tejmije, dijetari sirian i mesjetës, ka pasur një trashëgimi të qëndrueshme. Në fakt, vepra e Ibn Tejmijës përmendet vazhdimisht në literaturën moderne akademike dhe jo...

A ekziston një luftë sektare në botën muslimane?

Nga Ibrahim Kalın  Dallimet historike ndërmjet Sunive dhe Shiitëve janë të dukshme dhe duhet të pranohen, por nuk është nevoja të zmadhohen për të filluar luftëra të reja në shekullin e 21-të. Zonat kryesore në vendet...

Islamofobia dhe strukturimi i Rendit të Ri Botëror pas Luftës së Ftohtë (I)

Nga Hatem Bazian Shënim redaksional: Në këtë seri artikujsh nga profesori i Universitetit të Kalifornisë Hatem Bazian do të trajtohet rolin që ka luajtur strukturimi i rendit botëror pas Luftës së Ftohtë në nxitjen, përhapjen...

“Vahabistët” kosovarë kundër terrorizmit

Nga Ervin Qafmolla “Pas një beteje Profeti Muhamed (a.s.) po shpërndante plaçkën e luftës, kur tek ai erdhi një person me emrin Dhul Huvejsira dhe i thotë Profetit: ‘O Muhamed ndaji drejt’. Ai dyshoi ndaj drejtësisë...

Sufizmi, selefizmi dhe mjerimi i sektarizmit

Nga Besnik Sinani Pak muaj më parë, në qytetin e Xhedas në Arabinë Saudite, u ftova nga miq në shtëpinë e Sejid Abdullah Fadak, ndoshta figurës më të njohur në publik në Arabinë Saudite si përfaqsues...