Muslimanët dhe nacionalizmi shqiptar

Shqiptarët në të gjitha periudhat e historisë së tyre kanë qënë europianë dhe as kalimi në Islam nuk e ka ndryshuar këtë fakt e këtë orientim të tyre. E vërteta është që qëndrimi dyshues...

Lufta juaj është me Islamin, kjo nuk mund të fshihet më II

Nga İbrahim Karagül Aleatët tanë na shitën. Ka filluar vetëmbrojtja Por ka disa gjëra që duhet t’i mbajmë shënim. Pasi të tejkalohet kjo situatë, Turqisë do t’i duhet të ripërcaktojë marrëdhëniet me aleatët e saj, marrëdhëniet rajonale, të...

Lindja e terrorizmit të ri shtetëror serb

Rusia llogaritë se ndikimi politik e ekonomik i Serbisë mbi Kosovën e Bosnjen mund të rritet, nëse kombinohet edhe me akte destabilizuese terroriste të modelit të Apisit. Prandaj e duan figurën e tij të...

Censusi Global dhe të dhënat mbi konvertimet fetare

ROALD A. HYSA |   Përpara pak kohësh na ra në dorë një shkrim studimor me shumë të dhëna të vlefshme mbi konvertimet nga muslimanë në të krishterë protestanë, ortodoksë apo katolikë. Theksi kryesor vihet tek ata...

Histori apo histeri?

Ngjarja në kalanë e Lezhës na rikujtoi edhe njëherë se sa e ideologjizuar është akoma historiografia jonë, e cila nuk gëzon atë që Eric Hobsbawm thotë mbi zhveshjen ideologjike të saj. Një histori e...

Debatet mbi konceptin e Islamofobisë; nga frika irracionale te dhuna reale

Termi "Islamofobi" ndonëse se është pranuar gjerësisht në ligjërimin publik, ai në vetvete ai është disi kontrovers, dhe si i tillë ka ngjallur mjaft debate rreth përdorimit të tij. Kritikët e këtij termi, nisen kryesisht nga...

Lindja e koalicionit Islamofob: të krishterë, hebrenjë e hindu së bashku

Nga Umar Lee Nuk është një sekret, Islamofobia është në rritje. Urrejtja ndaj muslimanëve shfaqet çdo ditë në mediat sociale, FOX News, emisionet radiofonike dhe formate të tjera. Shumicën e rasteve, kjo urrejtje mbetet vetëm...

Disa fjalë për terminologjinë rreth “radikalizmit”

Semantika e “luftës kundër terrorizmit” është aq problematike në rrethet shkollare të sociologjisë së terrorizmit sa edhe vetë objekti rreth te cilit zhvillohet ajo. Për Zbignjew Brzezinski-n dhe Zygmunt Bauman-in vetë termi “luftë kundër...

Shtetet Artificiale dhe rrënjët e radikalizmit në Lindjen e Mesme moderne

Nga Mehmet Çelik Radikalizmi që po i mvishet Islamit, veçanërisht që pas 11 Shtatorit, shfaqet si një formë e qeverisjes në Lindjen e Mesme përmes përplasjeve ndërmjet grupeve pseudo-radikale dhe shteteve të dështuara. Fjala “radikalizëm” e shoqëruar...

Fantazitë e mediave italiane mbi rrezikun e ISIS-it në Shqipëri

Nga Lavdrim Lita Viti i ri filloi me një stuhi artikujsh alarmues mbi rrezikun e ISIS-it në Ballkan. Shumica të shkruar mbi tryezën e punës, duke gjurmuar artikuj të tjerë në internet për të...