Islamofobia në mediat perëndimore bazohet në premisa të rreme

Nga Stuart Chambers Ndonëse ndjenjat anti-muslimane kanë ekzistuar shumë kohë para vitit 2001, sulmet terroriste të 11 Shtatorit dhe reagimet që pasuan i shtuan  stereotipet anti-muslimane, përkatësisht supozimin se...

Kriza e Macronit me Islamin

Nga Merve Şebnem Oruç  Më 12 janar 2015, menjëherë pas vrasjeve në Paris, rreth 3.7 milionë njerëz u mblodhën anë e mbanë Francës me pjesëmarrjen e mbi 40...

Franca: Realitete të reja, metoda të vjetra

Ngjarjet ne Francë ku përsëri në qëndër të vëmendjes u projektua “Charlie Hebdo, ishin një kopje identike e e asaj që ndodhi në 2015-tën. Qëllimi i njëjtë, ndryshojnë vetëm mënyra dhe...

Karikaturat e Profetit Muhamed si shfaqje e standardeve të dyfishta dhe cënim i lirisë...

Çështja e lirisë së shprehjes është e hapur, së paku, që nga koha e Platonit, kur ai shtroi disa rregulla që duhej të vlenin për poetët në shtetin ideal që ai projektoi. Prej atëherë...

Cenimi i të shenjtës si mjet i nënshtrimit të tjetrit

Nga Rudian Zekthi E shenjtë është çfarëdo entiteti apo dukuri që themelon, legjitimon apo garanton ekzistencën e përbashkët të një bashkësie njerëzish. Duke e konsideruar jetike këtë ekzistencë në bashkësi, për pjesëtarët e saj gjithë...

Miti i neo-otomanizmit dhe politika e jashtme turke

Nga Marwan Kabalan Gjatë viteve të fundit, politika e jasthme turke, gjithnjë e më e konsoliduar, është ndierë edhe te fqinjët e saj. Në korrik, pas përplasjeve midis Azerbaixhanit dhe Armenisë në Nagorno-Karabakh, Ankaraja kreu...

Rikthimi i Aja Sofias në xhami si shprehje e normalizimit të politikës turke dhe...

Nga Muhittin Ataman Aja Sofia u shndërrua në xhami pas pushtimit të Stambollit në 1453 nga Sultani Mehmet II si simbol i pushtetit osman mbi qytetin. Shërbeu si xhami deri në 1934, kur u shndërrua...

Teoritë konspirative, mohimi i gjenocidit në Srebrenicë, dhe Koronavirusi

Nga David Rohde E shtuna e 11 korrikut shënoi 25-vjetorin e maskarës më të tmerrshme në Europë që nga Lufta e Dytë Botërore. Në 1995, në muajin e fundit të luftës në Bosnje, tetë mijë...

Gjenocidi ndaj muslimanëve boshnjakë i parë në kuadrin e “Luftës ndaj Tërrorizmit”

Nga Dr Harun Karčić Gogoli i Al-Kaedës në Bosnje “10 mijë muxhahidinë në Bosnje dhe Hercegovinë janë gati për një xhihad tjetër.” Kështu shkruhej në titullin i një artikulli në një gazetë të madhe serbe në...

Raporti amerikan mbi liritë fetare në botë: Sterilizimi i muslimanëve në Kinë, dëshmi e...

Një raport i publikuar nga Komisioni i Shteteve të Bashkuara për Liritë Fetare në Botë (USCIRF) paralajmëron se masat shtypëse të qeverisë kineze për kontrollin e popullsisë kundër ujgurëve dhe muslimanëve të tjerë, që...