Teoritë konspirative mbi Covid-19 vënë në shënjestër muslimanët në Indi

Nga Hannah Ellis-Petersen dhe Shaikh Azizur Rahman  Personi që rrahu Mehbon Aliun nuk tregoi fare mëshirë. Pasi e tërhoqën zvarrë në një arë në fshatin Hareuali, në skajet jug-perëndimore te Delhit, turma e goditi atë...

Përpara se tanket të arrijnë në dyert e Qabes

Nga İbrahim Karagül Pohimi se “muslimanët do të përfshihen nga luftërat e brendshme”, se “një gjendje lufte do të mbajë peng zemrën e Islamit”, dhe pohimi, “lufta civile e Islamit”, po bëhen dita ditës realitet. Vendet...

Raporti mbi Islamofobinë në Europë: muslimanët, viktimat kryesore të ekstremizmit të djathtë

Raporti mbi Islamofobinë në Europë 2018 hulumton në detaje dinamikat kryesore që mbështesin në mënyrë direkte ose të tërthortë fuqizimin e racizmit anti-muslman në Europë në 2018. Raporti publikohet çdo vit nga Fondacioni për...

Dy dekada nga dalja e Raportit të famshëm të “Islamofobisë”: ja çka ndodhur deri...

Dy dekada pas publikimit të raportit të organizatës e cila prezantoi termin “islamofobia” para publikut në vitin 1997, rrejtja ndaj muslimanëve në Britaninë e Madhe është bërë më e pranishme. Runnymede Trust publikoi një studim të...

Karikaturat e Profetit Muhamed si shfaqje e standardeve të dyfishta dhe cënim i lirisë...

Çështja e lirisë së shprehjes është e hapur, së paku, që nga koha e Platonit, kur ai shtroi disa rregulla që duhej të vlenin për poetët në shtetin ideal që ai projektoi. Prej atëherë...

A ka kuptim islamofobia?

Nga Alan Posener Pascal Bruckner kërkon ndalimin e fjalës ‘Islamofobi’. Cila është fjala tjetër e rradhës : Racizmi? Relativizmi? Shkrimtari frëng Pascal Bruckner dëshiron ndalimin e një fjale, çka i ngjet më tepër një obsedimi tipik...

Kadareja, gabimi i mendimit shqiptar

Nga Dr. Hysamedin Feraj Kjo është vetëm një parafjalë, një fillim i butë për mbrapshtitë e shumta të Ismail Kadaresë në fushën e mendimit shqiptar, posaçërisht e mendimit politik. Kadare ka një ngjashmëri me atë...

“Marrëveshja e Shekullit”: plani djallëzor për zhdukjen përfundimtare të Palestinës

Nga Jonathan Cook Pjesa e parë: Qëllimi kryesor i “Marrëveshjes së Shekullit” Ky plan nuk ndryshon nga të mëparshmit. “Marrëveshja e Shekullit” është thjeshtë përsëritja e rradhës e një plani djallëzor për zhdukjen e plotë dhe...

Roli i institucioneve të Kosovës në ikjen e luftëtarëve kosovarë në Siri

(Shkëputur nga studimi: “The Foreign Fighter Phenomenon in Kosovo: Covering a Blind Spot”, faqe 83-85 dhe 99-100), nga Shpend Kursani and Arbër Fetiu. Shfaqja e fenomenit të luftëtarëve të huaj kohëve të fundit, që ka...

Çka e ushqen ekstremizmin dhe kush përfiton më së shumti prej tij?

Nga Milazim Krasniqi Parandalimi i ekstremizmit të dhunshëm dhe radikalizmit e më tutje terrorizmit, do të duhej të kishte njëfarë ngjashmërie me metodologjinë, e cila ka të bëjë me imunizimin ndaj agjenësve të sëmundjeve infektive....