Tag: Islamofobia

Islamofobia si mjet për pastrim nga mëkatet

Nga Prof. Dr. Erol Göka Islamofobia dhe armiqësia ndaj Islamit janë shfaqur përsëri fuqishëm sot për të përmbushur nevojën e Perëndimit modern për një “tjetër” pas botës bipolare. Me këtë “tjetër” të ri është bërë e mundur për perëndimorët, që po hanin njëri-tjetrin në dy luftërat botërore, t’i vazhdojnë përpjekjet e tyre të brendshme në rajonet muslimane nëpërmjet luftërave të subvencionuara. Por ky nuk është i vetmi përfitim që islamofobia dhe armiqësia ndaj Islamit siguruan për Perëndimin modern; ka shumë më tepër avantazhe se ç’ne mendojmë. Për shembull, kur muslimanët u pozicionuan kundër botës moderne shekullare, konfliktet me të tjerët...

Politika e frikës

Nga Ian Buruma | Project Syndicate Ka shumë mënyra për të shkuar drejt një politike shkatërrimtare: lakmia, arroganca, karizma e demagogëve, e ndoshta – më e rrezikshmja nga të gjitha – frika. Kur njerëzit i kap paniku, ata bëhen histerikë. E histeria shpeshherë çon në dhunë masive. Kur politikanët arrijnë ta bindin popullin se po përballen me një betejë jetë a vdekje – se mbijetesa do të thotë “ne ose ata” – çdo gjë mund të ndodh. Trump-i ka promovuar hapur lakminë duke u mburrur me pasurinë e tij. Në një farë mënyrë ai e ka ndërthurur arrogancën dhe qëndrimet e tij kontradiktore...

Standardet e dyfishta të “terrorizmit”

Nga Elmaz Abinader Një tik-tak fillon, por nuk është as orë, as bombë me sahat. Nuk e dëgjojnë të gjithë, megjithatë numërimi mbrapsht ka filluar. Fillimi është shumë i saktë – dikush qëllon, një bombë shpërthen, disa armatime bien nga një avion, një snajperist ndodhet diku. Lajmi godet valët e radios, e ne fillojmë të presim. Pritja na rrënqeth trupin. Jemi peng të lajmit. Të lajmit për identitetin, lidhjet, vendin, origjinën dhe fenë (e autorit). Fiksojmë kompjuterin tonë. Hapin CNN-in në sfond gjatë orarit të punës. Dhe i dërgojmë mesazhe njëri-tjetrit me pyetje. Tensioni dhe frika jonë rritet e shumëfishohet me çdo spekulim të ndonjë...

Metafora e gabuar e Kryeministrit Rama

Observatori Kombëtar Kundër Islamofobisë shpreh shqetësimin dhe indinjatën për gjuhën aspak korrekte të Kryeministrit të Shqipërisë z. Edi Rama në një shkrim të tijin në lidhje me rrezikun e terrorizmit. Përdorimi i metaforave me ngjyrime fetare si simbole të së keqes mendojmë se nuk janë zgjedhja stilistike më e duhur. Përdorimi i perçes islame si metaforë e burgosjes, errësirës shpirtërore dhe frikës është krejt e pavend. Tregon mungesë ndjeshmërie dhe respekti ndaj një pjese të popullsisë. Pak rëndësi ka nëse janë shumicë apo jo. Z. Rama ka përdorur një gjuhë ambigue me ngjyrime islamofobe dhe ksenofobe edhe në raste të...

Kadareja, gabimi i mendimit shqiptar

Nga Dr. Hysamedin Feraj Kjo është vetëm një parafjalë, një fillim i butë për mbrapshtitë e shumta të Ismail Kadaresë në fushën e mendimit shqiptar, posaçërisht e mendimit politik. Kadare ka një ngjashmëri me atë që quhet tregu “gabi” në Shqipëri nga që ushtrohet më së shumti nga gabelët, ose së paku kështu perceptohet. Fjala është për tregun që merr në Perëndim mallra të përdorura, të vjetëruara ose që thjeshtë nuk përdoren më nga të zotët e tyre, ndodhë edhe “firmato”, dhe i shet me çmime mjaft të lira, nganjëherë me kile. Racionaliteti i këtij tregu është se këto lloj...

Një mesazh islamofob nga Vatikani me rastin e muajit të Ramazanit

Këshilli Pontifik i Vatikanit për Dialogun Ndër-fetar ka publikuar një mesazh urimi drejtuar muslimanëve me rastin e Ramazanit dhe Fiter Bajramit me titull: “Të krishterë dhe muslimanë: sëbashku kundër dhunës  në emër të fesë.” Por përmbajtja e mesazhit ka shkuar shumë larg. Thirrja që muslimanët dhe të krishterët të jenë “sëbashku” ka humbur vetëm pak rreshta pas fillimit të mesazhit. Teksi në fjalë është shndërruar në një seri të gjatë akuzash dhe leksionesh nga lidershipi i krishterë drejtuar muslimanëve. Autorët e tekstit me sa duket kanë harruar se ky mesazh nuk u drejtohet një bande ekstremistash, të cilët kryejnë krime...

Islami dhe integrimi Euro-Atlantik i Shqiptarëve

Nga Prof. Dr. Milazim Krasniqi Entuziazmi i shqiptarëve për t’u integruar në Bashkimin Evropian dhe në NATO, si në Shqipëri e Kosovë ashtu edhe në Maqedoni e në viset e tjera ku jetojnë shqiptarët, është tregues i qartë se feja islame nuk ka asnjë efekt negativ në përcaktimin e tyre kulturor e gjeopolitik. Ky përcaktim kulturor e gjeopolitik është definuar qysh nga rilindësit shqiptarë dhe është përqafuar nga brezat e tërë të shqiptarëve. E ardhmja e shqiptarëve nuk është punë e opinionistëve fallxhorë, që vuajnë nga islamofobia dhe si pasojë e saj parashikojnë të ardhme apokaliptike. Treguesit që e shenjojnë drejtimin...

Industria fitimprurëse e Islamofobisë (pj.1)

Forumi mbi Fenë dhe Jetën Publike Pew në Amerikë, parashikon se në dy dekadat e ardhshme muslimanët do të përbëjnë mbi 26,4% të popullsisë së botës prej 8,3 miliard banorësh. Kjo do të thotë se popullsia muslimane në botë do të rritet me 25% deri në fund të vitit 2030. Megjithatë, ndërkohë që popullsia muslimane në perëndim po shtohet, frika nga Islami si ideologji po rritet. Kjo gjë nganjëherë ka rezultuar në masa të ashpra dhe diskriminuese ndaj muslimanëve, çka i ka detyruar disa studiues dhe mendimtarë që të tërheqin vëmendjen kundër rritjes së “Islamofobisë.” Tallja dhe përçmimi i besimit islam...

Islamofobia prek edhe jomuslimanët

Nga Stephen Goeman Ekziston një trend shqetësues: me një frekuencë alarmuese, po degjojmë histori të amerikanëve me ngjyrë që vriten apo sulmohen vetëm pse ngjajnë si muslimanë. Në një rast të kohëve të fundit , një banor i Floridas u qëllua disa herë me një armë jashtë Walmartit. Viktima, Cameron Mohammed, në fakti ishte i armatosur me një armë të vërtetë,  por zgjodhi që të mos qëllonte. Ndërkohë që ky veprim – apo mosveprim – mund të kishte nxitur një diskutim të rëndësishëm mbi faljen dhe etikën e mjajtjes së armëve, kjo ngjarje gjithashtu tregon një karakteristikë thelbësore të Islamofobisë:...