Tag: Lufta kunder Terrorizmit

Ngjarjet e mëdha që u përlyen me dyshime: nga 11 Shtatori te sulmet terroriste në Paris

Sulmet terroriste të këtij fillim shekulli kanë ndryshuar përgjithmonë mënyrën tonë të jetesës. Në një mënyrë apo një tjetër ato kanë prekur jetën e secilit prej nesh. Që nga humbjet e njerëzve të afërt, shtimi i kontrolleve në aeroporte, shtimi i sigurisë, survejimet, arrestimet, burgosjet pa gjyq, por më e rëndësishmja, ato kanë ndryshuar përceptimin tonë për botën. Bota e pas 11 Shtatorit nuk është më e njëjta. Doktrina e “Luftës ndaj Terrorit” e shpallur nga Bushi menjëherë pas sulmeve supozohej ta bënte botën një vend më të sigurtë, më të qetë, më të paqtë. Por nuk ndodhi kështu. Ajo...

Çfarë e shkakton terrorizmin?

Të gjithë terroristët janë të motivuar nga dy gjëra: 1. Padrejtësitë shoqërore dhe politike: njerëzit zgjedhin terrorizmin kur mundohen të arrijnë një të drejtë të cilën ata e përceptojnë si një gabim historik, politik ose shoqëror. Kur janë zhveshur nga toka dhe u janë mohuar të drejtat e tyre. 2. Të besuarit se dhuna apo kërcënimi janë të efektshme dhe shoqërohen me ndryshime. Një mënyrë tjetër për ta thënë këtë është: “besimi se mjetet e dhunshme justifikojnë qëllimin". Shumë terroristë përgjatë historisë kanë deklaruar me sinqeritet se e kanë zgjedhur rrugën e dhunës vetëm pas një reflektimi të gjatë, pasi e...

Industria fitimprurëse e Islamofobisë (pj.1)

Forumi mbi Fenë dhe Jetën Publike Pew në Amerikë, parashikon se në dy dekadat e ardhshme muslimanët do të përbëjnë mbi 26,4% të popullsisë së botës prej 8,3 miliard banorësh. Kjo do të thotë se popullsia muslimane në botë do të rritet me 25% deri në fund të vitit 2030. Megjithatë, ndërkohë që popullsia muslimane në perëndim po shtohet, frika nga Islami si ideologji po rritet. Kjo gjë nganjëherë ka rezultuar në masa të ashpra dhe diskriminuese ndaj muslimanëve, çka i ka detyruar disa studiues dhe mendimtarë që të tërheqin vëmendjen kundër rritjes së “Islamofobisë.” Tallja dhe përçmimi i besimit islam...