Tag: Pandemia

Etika e kritikës dhe një këshillë për ata që përdhosin figurën e hoxhës

Edhe pse e di që trajtimi i mëposhtëm prek ndjeshmërinë e shumë njerëzve dhe shkakton debat jo të vogël, e shoh veten të shtrënguar ta bëj këtë këshillë, edhe pse nuk kam aspak dëshirë të hap debat të brendshëm në këto ditë Ramazani dhe në një atmosferë të tillë të ngarkuar emocionalisht. Hoxhallarët janë njerëz dhe si të tillë kanë mangësitë dhe gabimet e tyre, e ndoshta edhe faje e gjynahe të mëdha, por përgjithësimi dhe sulmi tërësor ndaj tyre, apo etiketimi me epitete fyese, ofendimi publik dhe përdhosja e tyre është ofendim dhe denigrim i statusit që ai mban...

‘CoronaJihad’: pandemia në funksion të politikave diskriminuese dhe islamofobe në Indi

Sot, ndërsa bota po lufton  me virusin Corona (COVID-19), që tashmë ka marrë qindra mijëra jetë, India po lufton me një tjetër kërcënim për jetën: urrejtjen anti-muslimane. Javët e fundit, në mediat sociale dhe grupet e WhatsApp-it kanë vërshuar thirrjet për bojkotime sociale dhe ekonomike të muslimanëve  dhe ka pasur  sulme të shumta fizike ndaj tyre, përfshirë  vullnetarët që shpërndajnë materiale lehtësuese, duke i akuzuar padrejtësisht ata për përhapjen e virusit me qëllim. E gjitha filloi kur autoritetet indiane njoftuan se gjetën një numër të madh të rasteve pozitive me virusin Corona në mesin e muslimanëve që kishin ndjekur një...