Tag: Terrorizmi

Lidhja mes terrorizmit të supremacistëve të bardhë dhe islamofobisë: Rasti i Dylann Roof dhe Anders Breivik

Disa ditë më parë prof. Juan Cole publikoi një artikull më një titull provokues: Rrjeti anti-islam në Europë ka nxitur Dylann Roof-in që të kryej vrasjet në Charleston. Në fillim prof. Cole ofron një kontekst historik të vonshëm, duke theksuar se Rrjeti i Islamofobisë ka ndihmuar në nxitjen e terroristin Anders Behring Breivik për të kryer vrasjet në masë. Më pas prof. Cole citon një paragraf nga manifesti I Roof-it i cili le të kuptohet se bëhet fjalë për të njejtën bindje ideologjike si ajo e Breivik­-ut me shokë: “Që këtu fillova të hulumtoj në thellësi dhe zbulova atë që po...

Çfarë do të thotë për muslimanët fjalimin i Cameron-it mbi ekstremizmin?

Nga Siema Iqbal I nderuar z. Cameron! A do ta dish se çfarë do të thotë për mua dhe për të tjerët si unë fjalimi juaj i kësaj jave në lidhje me radikalizimin? Pavarsisht se kam lindur në Manchester, edhe pse kam lindur dhe jam rritur këtu dhe jam krenare për këtë, për herë të parë në këto 37 vjet u ndjeva sikur nuk i përkas këtij vendi. Po, unë jam muslimane! Muslimane britanike. Jam mësuar të dëgjoj termin “komunitet musliman” si një komunitet punëtor dhe paqësor, i krijuar në Angli për t’u ardhë në ndihmë brezave të ardhshëm. Ndërsa tani, shoh një...

Terrorizmin nuk e krijon feja, por politika

Nga Giles Fraser | The Guardian Fjala ‘radikal’ përherë ka qenë një term me përmasa të tepruara, e mbushur lehtësisht me çfarëdolloj kuptimesh me të cilat folësi dëshiron ta mbushë atë. Ka të djathtë radikalë, të majtë radikalë, ashtu si edhe radikalë të qendrës – çfarëdolloj kuptimi të ketë ajo. Tradicionalisht, termi lidhet me luftën angleze në shekullin e 18-të për të avancuar autorizimin dhe kauzën e lirisë dhe ka qenë një prej atyre fjalëve pa të cilën nuk kishin si t’ia dilnin politikanët modern. Nëse kërkoni në Google këdo prej grupeve të parlamentarëve duke shtuar fjalët...